איכות הסביבה

איכות הסביבה

סוגיית איכות הסביבה היא אחד הנושאים שמאפיינים את סדר היום של האזרחים הקשור לשינוי בסולם הערכים: מערכים חומרניים לערכים בתר-חומרניים, ובהם עלייה ברמת החיים, ניידות חברתית, התרבות ארגונים וולונטריים, התרחבות ההשכלה בכלל וההשכלה האקדמית בפרט וגידול והתרחבות של התקשורת ומקורות המידע. פרופסור טים קאסר (Tim Kasser) מומחה לפסיכולוגיה מאוניברסיטת נוקס שבאילינוי, פסק בפרסום העדכני כי “קיימת מערכת יחסים שלילית בין חומרניות ורווחה עצמית, ומערכת היחסים הזו חוזרת על עצמה בכל ספקטרום החומרנות, בכל סוגי האישיות ובכל התרבויות. השורה התחתונה היא שככל שאנשים עוסקים יותר בערכים של חומרניות, כך הם גם חווים יותר רגשות בלתי נעימים, דיכאון וחרדה, ויותר בעיות בריאותיות. הם אף חווים פחות רגשות חיוביים ופחות מרוצים מחייהם”.

עקרונות

  1. כל אזרח ואזרחית במדינת ישראל בעלי זכות לסביבת חיים נקיה בריאה ומיטיבה.

יש לחקוק חוק יסוד איכות הסביבה  – חקיקה שתאפשר חיים בריאים יותר לכולנו; תקנים המחייבים כל בנייה חדשה לעמוד בסטנדרטים ירוקים; בנייה ירוקה חוסכת אנרגיה ומים, בנייה מחומרים בריאים וידידותיים לסביבה; ריאות ירוקות טבעיות, עירוניות ולאומיות; הגנה מפני קרינה אלקטרומגנטית.

  1. טיפול במשבר האקלים – קידום המהפכה הסביבתית למקום הראוי בסדר העדיפויות. עצירת גזי החממה –  מעבר מהיר לכלכלה דלת פחמן. תקצוב ממשלתי ועידוד השקעה פרטית בפיתוח טכנולוגיות ירוקות כלכליות. חינוך סביבתי.
  2. זכויות בעלי חיים – טיפול בכבוד בבעלי החיים. איסור על המתת כלבים וחתולים משוטטים; איסור מלא על יבוא משלוחים חיים של טלאים ועגלים לפיטום ושחיטה. תקצוב ייעודי והקצאת תקנים מלאים לאכיפת החוקים המבטיחים את זכויות בעלי החיים. תקצוב תכניות שיקום והגנת טבע הבר של ארץ ישראל. תקצוב תכניות חינוך מניעתיות במערכת החינוך בכלל הארץ – להגברת מודעות ואמפתיה.

הגיע הזמן שנפסיק לנהוג כנוודים, אלא כמי שנשארים לגור ולחיות כאן. חייבים להפסיק ללכלך, לזהם ולהרעיל, כאילו אנחנו תיכף עוזבים ומשאירים לזה שיבוא אחרינו לנקות. הרי זה שיבוא אחרינו זה הילד שלנו. הביטו סביבכם ותראו איזו ירושה אנחנו משאירים לילדים שלנו.

הגנה על הסביבה חשובה לכל אדם, בלי כל קשר למיקומו במפה החברתית או הפוליטית. הסביבה היא דבר שכולם יכולים וחייבים להתאחד סביבו: יהודים וערבים, דתיים וחילוניים, עשירים ועניים. הסביבה היא המכנה המשותף כי כולנו נושמים את אותו אויר.


האזרחים יפעלו למען סביבה בריאה, איכותית ומאוזנת בין היתר באמצעות הפעולות הבאות:          

  • הרחבת המאמצים בנושא מחזור והכנסת מוצרים מתכלים למשק.
  • התנעת פרויקט לאומי להצלת ים המלח –  נכס לאומי שאסור לנו לאבד.
  • הפעלת מעבר מהיר, ככל הניתן, למשק מבוסס אנרגיות מתחדשות, באמצעות עידוד צרכנים  פרטיים ורשויות מקומיות להפיק אנרגיה סולארית ולהשתמש בנכסים ציבוריים על מנת להקים פאנלים סולריים על גגות מבנים ציבוריים. המעבר לאנרגיות מתחדשות יבוצע באמצעות הקלת רגולציות במשרדי הממשלה השונים ובעידוד פיתוח טכנולוגי באמצעות רשות החדשנות.
  • צמצום השימוש ברכבים פרטיים וקידום תחבורה ציבורית בשבת. נעודד את שיפור הסביבה באמצעות צמצום הנסיעה ברכבים פרטיים, הרחבת מסלולי אופניים ומסלולי הליכה, קידום הטבות לוויתור על הרכב הפרטי באמצעות Carpool, שיפור התחבורה הציבורית ואמצעי התחבורה הלא מונעים. 
  • נקדם משק חשמל מבוסס אנרגיה נקיה ונפעל להפסקת השקעות בתשתיות דלק פוסילי.
  • נחזק את הכלכלה המקומית ע"י השקעה בתעשיות הקלינטק, האגריטק והפודטק.
  • נחמיר ענישה במתעללים בבעלי חיים.
  • נתווה מדיניות של עידוד חקלאות אורגנית ונטיל מיסוי על מזון מזיק.
  • נצמצם פסולת במקור, נפסיק הטמנת פסולת בקרקע ונקדם מחזור של כ- 80% פסולת.
  • נעודד שילוב נושא משבר האקלים לתוכנית הלימודים.