חינוך, אמנות והשכלה
מבניות
משרד החינוך, האומנות וההשכלה יאוחדו למשרד אחד, על מנת לחסוך במשאבים, ולייצר אסטרטגיה חינוכית בעלת אינטראקציות בין דיסציפלינריות ובין תרבותיות – אומנותיות פיזיות ומשולבות טכנולוגיות מתקדמות מגיל לידה. הפיקוח יהיה בידי הציבור באמצעות ועדות קהילתיות ואזוריות, והתכנון יהיה בידי סגלי ההוראה במוסדות החינוך בייעוץ ובליווי פורום לאומי לחינוך, לאומנות והשכלה
מדיניות - האדם והקהילה במרכז העשייה
התפתחותו של האדם היא בו-זמנית צמיחתה של הקהילה, שצמיחתה של הקהילה היא ביטוי להתפתחותם של בני האדם היוצרים אותה. כאשר קבוצת אנשים בוחרת ליצור יחדיו קהילה, היא מקבלת על עצמה בעצם החלטה לצעוד יחדיו כאיש אחד בשביל הכרת האדם האחר וידיעת העולם, בנתיב הידיעה העצמית.
אמנות השיחה, המפגש והמעשה האנושי הקהילתי היא 'האמנות החברתית' המאירה והמעניקה השראה לרוחם של בני האדם, מלהיבה את ליבם ומחזקת את ידיהם ליצור קהילות בעולם. בכל קהילה תשתקף עצמיותו של כל אדם, תתעצם ותתרחב. בנפשו של כל אדם תשתקפנה נפשותיהן של שותפיו ותתעצמנה דרכו.
אם אנו רוצים ליצור אורגניזם חברתי שיהווה קרקע פורייה ותשתית מתאימה להתחדשותה של תרבות אנושית בזמננו, עלינו לעצב אותו כך שיבטא וישקף את ישותו הדינמית והמתפתחת של האדם.
מיומנויות המאה 21
התפתחותו של האדם היא בו-זמנית צמיחתה של הקהילה, שצמיחתה של הקהילה היא ביטוי להתפתחותם של בני האדם היוצרים אותה. כאשר קבוצת אנשים בוחרת ליצור יחדיו קהילה, היא מקבלת על עצמה בעצם החלטה לצעוד יחדיו כאיש אחד בשביל הכרת האדם האחר וידיעת העולם, בנתיב הידיעה העצמית.
אמנות השיחה, המפגש והמעשה האנושי הקהילתי היא 'האמנות החברתית' המאירה והמעניקה השראה לרוחם של בני האדם, מלהיבה את ליבם ומחזקת את ידיהם ליצור קהילות בעולם. בכל קהילה תשתקף עצמיותו של כל אדם, תתעצם ותתרחב. בנפשו של כל אדם תשתקפנה נפשותיהן של שותפיו ותתעצמנה דרכו.
אם אנו רוצים ליצור אורגניזם חברתי שיהווה קרקע פורייה ותשתית מתאימה להתחדשותה של תרבות אנושית בזמננו, עלינו לעצב אותו כך שיבטא וישקף את ישותו הדינמית והמתפתחת של האדם.
חינוך
מדיניות החינוך
נפש האדם היא עולם ומלואו. האדם מאותגר בו זמנית בכמה מישורי חיים. בכדי לאפשר לדור הצעיר לצמוח ולהתעצם בעולם תוך כדי רכישת כלים ומיומנויות לחיים, עלינו להשריש מערכת חינוך אחרת, מערכת חינוך שיש לה אסטרטגיה והיא בונה .
על כן, אנו בתנועת האזרחים מבקשים ליישם מודל חינוכי שיתווה את השינוי במערכת החינוך, האומנות וההשכלה, במטרה להעלות את רמת החינוך וההשכלה במדינת ישראל, לספק הזדמנויות שוות לכלל האוכלוסייה, להרחיב את גמישות המערכת והבחירה האישית ולבטל את ההפרדות הנוקשות בין החינוך הפורמלי והלא פורמלי, בין העיוני למקצועי ולטכנולוגי, בין הורים למורים ובין אדם לאדם.
תנועת האזרחים מבקשת להחיל מודל חינוכי שיעמוד לפי ראיית התנועה לשחרר מריכוזיות לביזוריות. כלומר, לאפשר לכל קהילה וקהילה תוך התוויה של מדיניות בסיסית לפתח ולהעצים את המערכת החינוכית בהתאם לצורכי ובני הקהילה.
פעילות בטווח הקצר
- אנשי וסגל ההוראה:
- ידרשו להישגים אקדמיים ויכולות תקשורתיות גבוהות בד בבד עם רצון אמיתי לעבוד בתחום ההוראה כשליחות ולשאוף לשמש כמודל לחיקוי בקרב התלמידים.
- ביטול כוח הוראה עובדי קבלן, דבר הפוגע במעמדו של המורה ובמימוש שליחות החינוך.
- מודלים שונים בחינוך מראים כי שיפור היחס לסגל ההוראה והכשרה טובה מעלה את רמת התוצאות בקרב התלמידים ומשפרת משמעותית את התלמידאות.
יצירת קריטריונים מעורבים וממוקדים לשיפור שכר עובדי הוראה וחינוך באמצעות ותק לצד עידוד יצירתיות מונחית תוך בית ספרית וגמול בהתאם לביצועים.
יצירת מערכת בקרה על איכות עבודה תוצאתית ותהליכית תוך כדי בניית מערכת והנחיה פנים בית ספרי.
- כמות התלמידים בכיתה: מספר התלמידים האופטימלי לכיתה לא יעלה על – 25 תלמידים.
- שימת דגש על עצמאות גבוהה וחשיבה יצירתית של תלמידים
- בניית מערכת אמון בכל גורמי המערכת
- הטמעת כלים טכנולוגיים ושימושם בתכנים ובמקצועות השונים.
- שיעורי בית, מבחנים ומטלות – יהיו בתוך מסגרת בית הספר ככל הניתן.
- לתלמידים תינתן בחירה חופשית למסלול הלמידה הרצוי עבורם, קרי עיוני או מקצועי.
- מערכת שעות לימודים מאוזנת הנשענת על כישורים רגשיים, כישורי חיים ופיתוח חשיבה יצירתית ויזמית.
- בניית תשתית תומכת לבית ולמשפחה באמצעות פעילות תקשורתית בין הורים, מורים, תלמידים ואנשי הקהילה.
פעילות בטווח הארוך
- בניית תשתית לעבודה צוותית בין אנשי ההוראה והחינוך.
- במקום מערכת שעות ממוקדת מקצועות או לימודים בחלוקה לפי שכבות גיל, בתי הספר יפעלו בצוותים, בהתאם למודל המקובל במוסדות ההשכלה הגבוהה ובתעשייה.
- בניית קשר ארוך טווח בין מורים לתלמידים. כך שמחנך/ מורה יוכל ללוות תלמיד מתחילת הדרך ועד לשנתו האחרונה במסגרת החינוכיתֿ
- שאיפה למצוא את האיזון בין שעות הלימוד לבין יצירת "תרבות פנאי"
- הגדלת מקדם השוויוניות לרמה הגבוהה ביותר לכל הקהילות והמגזרים השונים בארץ.
- מערכת חינוך חינם מגילאי גן ועד לאוניברסיטה (כולל תואר ראשון/הנדסאים).
- טיפוח המחקר והמדע פורץ הדרך תוך כדי חיבור מיטבי לצרכי מערכת החינוך.
- בתי הספר יעוצבו לפי מודלים חדשניים בהתאם לשיטת ההוראה ולתוכניות הלימודים המעודכנות.
תכנים
כחלק ממערך הלמידה כל קהילה תקים צוותים ותנהל שיח למען הקהילה על דרך ושיטות החינוך המותאמות להן. כחלק מהמערך יש לשלב את ההיבטים הרגשיים והקוגניטיביים בד בבד עם חומרי הלמידה הבסיסיים. מערכי השיעור יכללו גם כישורי חיים תוך כדי שימוש במחקרים ושיטות לתמיכה רגשית בד בבד עם שיפור הריכוז/ מוטיבציה והלמידה.
- ברוח המסורת היהודית והדמוקרטית והערכים הנגזרים ממגילת העצמאות, תוצב הנחלת הערכים לצד רכישת הידע החדשני ושילובו בעולם העבודה, בעולם המעשי ולהציבם בראש סדר העדיפויות הלאומי והאישי.
- עיצוב בוגרי מערכת החינוך כלומדים עצמאים, סקרנים ויצירתיים באמצעות כלי למידה מגוונים, תכנים מתקדמי ומקצועות מתחדשים כחלק מהשתלבות האזרח בעולם הגלובלי.
- רכישת כלים לפיתוח מיומנויות אישיות להשתלבותם עם עולם האזרחות בהיבט של התנהלות כלכלית, משפחתית, זכויות וחובות, חשיבה יזמית, מילוי טפסים בסיסיים בסביבה דיגיטלית.
- פיתוח תכניות מובנות במערכת השעות של הלומדים בנושאי מיומנויות להתפתחות אישית, מימוש עצמי ותקשורת בינאישית מקדמת.
- טיפוח שותפות ערכית בקהילה ובמדינה תוך כדי הכשרת "מנהיגויות פורצות דרך"
אמנות
מדיניות בתחום האומנות
תנועת האזרחים רואה חשיבות רבה בעולם האמנות על כל תחומיו ורבדיו כחלק מהבנת המרקם והשונות בחברה הישראלית. למעשה, האמנות מהווה כלי שיח המגשר בין החלקים השונים בתוך האדם עצמו ומחוצה לו אל הסביבה והקהילה. דרכה ניתן להציף מחשבות, רעיונות, נקודות מבט שונות על החיים וליצור דיאלוג עם השונות והאחר.
על כן, אנו בתנועת האזרחים מבקשים להחיל מודל בתחום האמנות שיעמוד לפי ראיית התנועה לשחרר מריכוזיות לביזוריות. כלומר, לאפשר לכל קהילה וקהילה תוך התוויה של מדיניות בסיסית לפתח ולהעצים את תחום האמנות בהתאם לצורכי ובני הקהילה ובד בבד להצמיח את האמנות בכל חלקי הארץ.
המדיניות ברמה ארצית לייצר קווים בסיסיים עיקריים ומסגרת פעולה לעבודה משותפת של האומנים והקהילות.
פעילות בטווח הקצר
– יצירת פלטפורמה עבור האמנים לחשוף ולספר על אמנותם כחלק מפעילות עשייה וקהילה באתר התנועה.
– שילוב אמנים מכל רבדי החברה כחלק מהמערכת החינוכית מגילאי הגן ועד האוניברסיטה בכדי להעצים את העולם הפנימי של כל ילד ואדם בחברה.
– הגדלת ערך השוויון בין האמנים השונים בארץ כך שתינתן הזדמנות שווה וכלכלית לכל אמן ואמן במדינה.
– מתן אפשרויות שוות לאמנים מכל קשת החברה תוך כיבוד מורשת התרבות ממנה הם צמחו.
– לייצר מיזמים בין קהילתיים ומפגשים בין האמנים מתחומים שונים.
בטווח הארוך
– בניית מרחבים חופשיים בקהילה אשר יאפשרו לסטודנטים לאמנות, אמנים מתחילים ומנוסים כאחד לדבר על אמנותם: כגון במות פתוחות, מתחמי מייצגים בכל אזור/ קהילה.
– הנגשת אמנות על כל רבדיה לכלל הציבור ללא הבדל מתוך שאיפה להעצים את כל רבדיה של האוכלוסייה כמנוף לשיח מכבד ואוהב.
– תמיכה במיזמים כלל ארציים.
– מפגשי היכרות ולמידה ממיזמים בינלאומיים.
השכלה
מדיניות ההשכלה הגבוהה ועידוד המחקר והמדע
ההשכלה והמחקר האקדמי הם שעושים את מדינת ישראל למעצמה מדעית וטכנולוגית מהמתקדמות בעולם.
בראש סדר העדיפויות הלאומי של התקציב יעמדו החינוך, השכלה גבוהה, מחקר ופיתוח מדעי, וטכנולוגי מתקדם. מצוינות תחומים אלה, יחזקו את החברה ויעמידו את מדינת ישראל בקדמת ההישגים במדינות המערב.
מערכת ההשכלה הגבוהה תלווה תהליכי חינוך במוסדות חינוך על מנת לחקור ולפתח כלים להוראה ולפדגוגיה מקדמת ומתקדמת. לפיכך, יוגדל תקציב המדען הראשי לצורך תמיכה אקדמית במוסדות החינוך.
תוקם קרן לאומית להשכלה גבוהה לתארים מתקדמים שתופנה לסיוע הן בשכר לימוד והן בדמי מחייה לתלמידים נזקקים. לימודי תואר ראשון כולל הנדסאים יהיו ללא עלות עבור הלומדים.
המדינה תגדיל את השקעותיה בחינוך טכנולוגי בכל מערכת החינוך. במסגרת זו יתוגברו לימודי מדעי המחשב והאנגלית כחלק מתוכניות הליבה ויפותחו תכניות מיוחדות לשילוב בין התעשייה, האקדמיה ומערכת החינוך.
יש לשתף את הסטודנטים במעורבות חברתית ובפיתוח נגישות ושיתופי פעולה עם מערכת החינוך.