קרקעות

קרקעות

סיפור הקרקעות במדינת ישראל פוגע בכל אזרחי המדינה ומגביר את רמת השחיתות במדרגים הפוליטיים.

כיצד הוא התחיל?

רוב הקרקעות היו בבעלות "אף אחד" גם תחת השלטון הטורקי והבריטי – אותם ירשה מדינת ישראל. בניגוד למדינות "גן העדן הסוציאליסטי" בברית המועצות ומזרח אירופה, בהן הולאמו כל הקרקעות הפרטיות והפכו בכוח הזרוע ל"אדמת הלאום הרוסי" – בישראל לא הולאם קניין פרטי, הקרקע "נולדה" ציבורית. התרגלנו למצב זה בגיבוי האידיאולוגיה ששלטה ביישוב היהודי. אותם "אבות מייסדים" האמינו באמת ובתמים באידיאולוגיה המבטיחה שנשבה ממוסקבה. עיקרה – עליונות הקולקטיב, "העם" על פני זכויות הפרט ושלילה של זכות הקניין הפרטי. ממשיכיהם כבר פחות האמינו, אבל המשיכו באותה רטוריקה; ומשיקולי כוח פוליטי, הרגל ונוחות אישית המשיכו גם הם להגן על רעיון "קרקעות הלאום".

"הלאום" הוא גוף ערטילאי – אי אפשר לדבר אתו, להקשיב לו או להזמינו למסעדה, גם לאף אחד אין זכות קניין בו או בחלקו. לכן, מישהו צריך לפעול בשם אותו גוף מופשט – לתכלית זו ברא אלוהים ביום השמיני פוליטיקאים ועסקנים. אלה מחזיקים בקרקעות בשם "הלאום". אחיזתם חזקה ועיקשת כי היא נותנת בידם את הכוח לחלק קרקעות בשם "הלאום" למי שהם חפצים ביקרו. בעבר הרחוק יותר חולקו קרקעות בעיקר לפי מפתח מפלגתי-פוליטי; ומכיוון שהתנועות הסוציאליסטיות שלטו כמעט בלעדית ביישוב היהודי במשך כ- 60 שנים, אז עיקר החלוקה של קרקעות הייתה "למגזר" של "חברנו". לכן לא קמה מאז שום מושבה חדשה או כפר יהודי – רק יישובים קולקטיבים (מושבים וקיבוצים) שלמתיישבים בהם אין זכות קניין בקרקע. "הקצאת קרקע" שימשה כמנוף לחיזוק העורף הכלכלי של מפלגות הפועלים לביצור שלטונם ביישוב היהודי ובמדינה, וכמובן – ליצירת תלות של המתיישבים במנגנונים הפוליטיים.

לאחר קום המדינה החל הממסד הפוליטי "להקצות" קרקעות גם ליזמים פרטיים, ובעיקר אם היו "משלנו". בעשורים האחרונים עברה מדינת ישראל לעידן "הסבך הביורוקראטי" – קשה יותר להקצות קרקע, סתם כך, כתמורה פוליטית או כטובה אישית לעסקן בכיר. הפכנו ל"מדינת חוק" מסודרת וביורוקראטית: ועדות מקומיות מחוזיות וארציות, מאות תקנות וחוקים, בתי משפט ובג"ץ, לוביסטים ורגולטורים, ארגוני "זכויות" וארגונים "ירוקים", אינטרנט ופייסבוק – מאבק של כולם בכולם תקע את העגלה עמוק בבוץ. מי שהשתלט – כבר השתלט ונהנה, ומי שקיבל קרקע בחינם – לא יזוז. כבר 30 שנה מפַנים קומץ יהודים מכפר שלם ומשכונת סומייל בלב תל אביב ובאורח פלא צצים "בעלי זכויות" חדשים; כבר 20 שנה דנים בקרקעות הלא-מעובדות של קיבוצים ומושבים; שרי שיכון בקושי "מפשירים" קרקעות. ככל שהזמן חולף, קשה יותר לנהוג כימים ימימה – רמת התחכום והתחמון הנדרשים עולה וגם הסיכון.

מה המצב היום?

כ-93% מהקרקעות במדינת ישראל הן בבעלות ה"מדינה". המילה מדינה הוכנסה במירכאות כפולות הואיל והשאלה היא מי מפיק את התועלת מהקרקע ולא מי רשום פורמאלית כבעלים. קרקע היא משאב מסחרי שניתן להפיק ממנו רווחים; ורווחי עתק כאשר רק יחידי סגולה זוכים בהקצאה או במכרזים המוגבלים בתוקף שלל האיסורים הקיימים. השילוב של משאב יקר, יחד עם שליטה פוליטית על צינורות המכירה (או החלוקה) וההיתרים, יוצר מקור כוח פוליטי אדיר לאוחזים ב"ברז" וכן אינטרס פוליטי מובהק לשליטה במנהל מקרקעי ישראל וביתר ה"ברזים" בוועדות השונות. שחיתויות, הטבות למקורבים, קשרי הון-שלטון, ו"חריגה מנוהלים" מלווים את כל צומתי-הכוח הפוליטיים שמשפיעים על חלוקת קרקע והתרת השימוש בה מאז קום המדינה. לכן, למרות בעלות "המדינה" על רוב משאבי הקרקע – הבעלות המעשית היא בידי הממסד הפוליטי ולא בידי הגוף הערטילאי הנקרא "לאום". 

פעם לא הייתה "שחיתות" בתחום הקרקעות כי מה שמכונה היום "שחיתות" הייתה אז הנורמה. היה ברור שקרקע בגליל "מקצים" לקיבוץ "משלנו" ולא לסתם קבוצה של אזרחים. ולכל היותר לקיבוץ של תנועת המזרחי (דתיים) במסגרת "השותפות ההיסטורית" בקואליציה; קרקע בתל אביב "מקבלים" חברי דן ואגד, וקרקע ברמת חן "מקצים" לקצינים בכירים בצה"ל וגם למספר "בכירים" אחרים (בתקופה שכל קצין בכיר היה גם מקורב למפלגה הנכונה). 

הקרקעות בבעלות מעשית של הממסד הפוליטי וממסד זה כיום תקוע – עורקי המערכת הולכים ומסתיידים בסבך הביורוקראטי. "עקירת" הפרוטקציה והשחיתות תגבה מאתנו מחיר כבד במחסור בתשתיות ציבוריות ובתשתית עסקית-פרטית. שוק המגורים סובל כבר כעת מהיעדר היצע של דירות נוכח הביקוש הגואה – והמחירים עולים.

הפרטת הקרקעות משמעותה הפקעת הקרקע מידי הממסד הפוליטי. סילוק הפוליטיקה מתחום המקרקעין. זה רק צעד ראשון. כאשר תגדל כמות הקרקעות שבבעלות פרטית גם יגבר הלחץ של בעלי הקרקעות להתרת הסבך הביורוקראטי, סחירות הקרקעות בשוק תעלה, יגדל היצע הדירות והמחירים ימותנו

חוסר אסטרטגיה ממשלתית הוביל לכוחניות בין ארגונים: קק"ל, רמ"י וממשלת ישראל. מנהל התכנון הועבר (בחזרה) ממשרד האוצר למשרד הפנים,  ורשות מקרקעי ישראל הועברה שוב מיד ליד בין משרדים  – הפעם ממשרד האוצר למשרד הבינוי והשיכון (נכון ליום כתיבת הנתונים). האתגרים העומדים בפנינו נעוצים במדיניות תכנון שגויה וקצרת רואי, מערכת התכנון אינה נערכת לעתיד, מערכת התחבורה נמנעת מהקמת רשויות תחבורה מטרופוליטניות בעלות מבט רחב הלוקחות בחשבון שיקולים רבים ובמקומם נסללים כבישים על חשבון שטחים פתוחים. האוצר מוכר קרקעות מדינה כנזיד עדשים באמתלות שונות כגון מחיר למשתכן וזאת עוד לפני שהתייחסנו למדיניות כיבוש הקרקע המונעת ממניעים דמוגרפיים.

אלה כולן בעיות המתרחשות כאשר בישראל 9 מיליון תושבים. מה יקרה כאשר נהיה 15 או17  מליון תושבים? נדרש פה תכנון לטווח הארוך ,התייחסות לקצב הגידול הדמוגרפי ושינוי התנהגותי ברמת הפרטים.

 

היעדרה של מדיניות תכנון הולמת משפיעה גם על דימויו של הציבור הערבי בציבור היהודי. כך האוכלוסייה הערבית בישראל נתפסת בטעות כמי שמפרה את החוק, מסרבת לבנות לגובה, משתלטת על קרקעות המדינה ובונה ללא היתרים. נראה שבמקום להשקיע בפתרון הבעיה, מדיניות הממשלה מקבעת את המצב ואף מחריפה אותו; ובמקום לקרב בין האוכלוסייה היהודית לאוכלוסייה הערבית גם במובן הגאוגרפי, היא תורמת להרחבת ההסתה והשסע.

התשתיות הרעועות ביישובים הערביים והדרוזים וחוסר בשיתוף אמתי של הציבור הערבי מונעים כיום התקדמות משמעותית בתוכניות אלה. בתוכנית הרב-שנתית לפיתוח כלכלי-חברתי ליישובי המגזר הערבי שהכין משרד ראש הממשלה בשנת 2000 הוערך כי דרושה השקעה של 4 מיליארד ₪ להשלמת פיתוח התשתיות במגזר הערבי. התוכנית לא יצאה לפועל והתשתיות לא פותחו.

מה ניתן לעשות

  1. תכנון אסטרטגי וייעודי קרקע בתכנון עירוני הוא מושג רחב בהרבה מההחלטה על ייעודי הקרקע במדינה: תכנון עירוני קובע איך תראה המדינה בעוד עשרים ושלושים שנה והאם בשנת 2048 תהיה מדינת ישראל מדינה נאורה שוויונית במתן אותן הזדמנויות ודמוקרטית, המקדמת את טובתם של כלל אזרחיה. לצורך כך, יש לתת ייצוג הולם לאוכלוסייה הערבית במערכת התכנון הן בדרג הייצוגי והן בדרג המחליט, להנגיש את מכרזי הקרקע לתושביה הערבים והדרוזים, להשקיע בפיתוח ובשדרוג תשתיות ואזורי תעשייה, לאשר תכניות מתאר ולהקצות יותר קרקעות מדינה ליישובים אלה. השקעה כזאת תחולל שינוי חיובי לא רק במצבה החברתי-כלכלי של האוכלוסייה הערבית, אלא של אוכלוסיית המדינה בכללותה.
  2. ייזום וקידום תכניות מתאר לכל המגזרים ולא התניות מיותרות וללא חסמים בירוקרטיים תוך כדי זיהוי צרכיו של הציבור המדובר.
  3. הפשרות קרקעות לצורך בניה וקיצור ההליכים בוועדות המקומיות והמחוזיות. מחירי דירות מכול הסוגים הם בשמיים וחוסר יכולת של הצעירים לרכוש דירה, לרבות מעמד בינוני שלא יכול לעזור לאור מצבו.
  4. מיתון מיסים מכל הסוגים לרבות היטלי השבחה לראשות המוניציפלית.
  5. בניית מפתח לפיצוי הפקעת קרקעות בסכומים סבירים כדי למנוע סחבת והליכים משפטיים .
  6. השלמת תכניות מתאר בישובים הערביים והדרוזים הסובלים ממחסור ובמרחב צמוד ערים בעיר בקרקעות המנוהלות על ידי רמ"י. 
  7. שינוי גישה בתפיסה ובביצוע: הסרת שליטה ומרכוזיות תוך כדי בניית מערך ביזורי על בסיס קריטריונים מקדמי שוויון הזדמנויות.
  8. החלטות רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), הגולם שעלה על יוצרו, לפתה את חיינו, בשנים האחרונות. אין מדינות למעט שרידים מהאימפריה הקומוניסטית שמקרקעי הארץ בידי המדינה. יש להפריט את הקרקעות על פי חוק.
  9. אם רוצים להכניס סעיף הנוגע למקרקעין, בלי לשנות את עקרון הבעלות הציבורית, ניתן לחשוב על משהו מסוג זה:

.             (א)  מקרקעי המדינה יישארו בבעלותה.

             (ב) הקצאות במקרקעין על ידי המדינה תיעשינה על פי דין

             (ג) מקרקעין יופקעו רק על פי דין ובפיצוי הולם שייקבע במפתחות מראש לקיצור התהליך.

             (ד) המדינה תפתח את משאבי המדינה לרווחת כל תושביה. הקצאות במקרקעין תכבדנה אורחות חיים של קהילות מובחנות.

 "האזרחים" יפעלו למען רפורמה אגררית הכוללת מערכת צעדים שמטרתה חלוקה מחדש, בעלות ושימוש פרודוקטיבי בקרקעות, כמדיניות ממשלתית במטרה לעודד את הפעילות החקלאית של המדינה. האמצעים המרכיבים את הרפורמה האגררית הם כלכליים, פוליטיים, חקיקתיים וחברתיים, במטרה לקדם את תפוצתם ופרודוקטיביות של דרכי האדמה הגדולות השייכות לקבוצה קטנה של אנשים, המכונים בעלי אדמות, שיכולים להעלות את ערך הנכסים ואפילו לא מקדמים פעילות חקלאית. לפיכך בין מטרות הרפורמה האגררית היא להחליף את בעלי האדמות הגדולות ולחלק את אדמותיהם לעובדי אדמה, כך שיעבדו אותם ויקדמו פעילות חקלאית.

כדי להשיג מטרה זו, מיושמים צעדים לשינוי חוקיות בעלות הקרקעות של בעלי הקרקעות, וההפקעה או הפיצוי של ערך כלכלי נקבעים.
המחוזות יעודדו אזרחים להקמת חלקות שיתופיות לגידול עצמי של ירקות.

גיבוש הרפורמה תבוצע עם צוותי מקצוע בינתחומיים תוך כדי קידום והסדרת פרצלציה בעלויות, תנאי חכירה, גובה תשלומי חכירה, השוואת זכויות חכירה במגזר העירוני והכפרי, שיטות מיסוי ועוד. רפורמה אגררית היא צעד חשוב בדרך להשגת פיתוח כלכלי למדינה ולאזרחיה.

2022