כלכלה ואוצר

כלכלה ואוצר

שנת 2028 תהיה שנה שבה מדינת ישראל תציין 80 שנה לקיומה. מרבית אנשי דור תש"ח, אשר הניחו את היסודות לעצמאותה של מדינת ישראל כבר לא יהיו אתנו, אך חובתנו לדור זה ולדורות הבאים לעשות את המיטב כדי שמדינה זו, חלומם של רבים, לא רק תשרוד אלא תמלא את ייעודה ההיסטורי ותהיה מדינת מופת ואור לגויים. לפיכך, שנת 2028 תהא שנת התחלה ליצירת כיוון השינוי של מדינת ישראל ע"י האזרחים ובשנת 2048 תיולד המדינה בהתנהלות חדשה בראשות האזרחים ולמענם.

התנועה דוגלת ברעיון המבוסס על כך שאזרחי המדינה הם "בעלי העניין" של ישראל. תפיסה כוללת זאת משליכה גם על התפיסה הכלכלית והחברתית, ומחליפה למעשה את התפיסה הקפיטליסטית – ליבראלית – מונופוליסטית השולטת כיום בישראל ובמדינות המערב ,ומהווה כר פעולה של קפיטליזם בלתי שוויוני הפוגע בבני אדם רבים.

התפיסה המוצעת מחליפה את התפיסות הסוציאליסטית והקפיטליסטית ומהווה למעשה שילוב של היתרונות של כל אחת מהן. קיום תחרות מצד אחד ושמירה על האינטרסים של" בעלי העניין") שהם לא רק בעלי המניות אלא גם העובדים וגם האזרחים-משקי הבית אנשים שעל גבם מתבצעת הפעילות העסקית). העיקרון מבוסס על הכוונה להביא את כל המרכיבים בחברה הישראלית לשותפות במאמץ להצלחת הכלכלה בישראל כמו גם בתמורה להצלחה זו.

התנועה תחתור לקיים חברה המאפשרת הזדמנויות שוות וקיום בכבוד של האזרחים. בנוסף, תחתור התנועה להקל את העומס הבירוקראטי, ולשפר ולהקל על תהליכי קבלת השירותים והאינטראקציה בין האזרח לבין המוסדות.

קווי מדיניות הנשענים על כלכלה מאוזנת והוגנת ומעורבות ממשלתית בתחומי התשתיות הלאומיות ובתחומי השירותים הציבוריים בנושאים הבאים:

  • קידום וחיזוק מערכת החינוך מגיל 3, גן ילדים ועד להשכלה גבוהה והמחקר המדעי והיישומי.
  • הגדלת שעורי ההשתתפות בכוח העבודה של המגזרים המוחלשים ובתוכם המגזרים הערבי והחרדי.
  • חיזוק והרחבת תשתיות מניעתיות של מערכת הבריאות, החינוך והרווחה.
  • חיזוק המנגנונים הממשלתיים, שיפורם והגברת יכולת המשילות של הממשלה והמוסדות הממלכתיים.
  • החדרת חדשנות רב תחומית ומינוף טכנולוגי לענפי המשק המסורתיים.
  • הכשרת התנאים להמשך הצמיחה המהירה של התעשיות עתירות הידע.
  • השבחת התשתיות הפיזיות הלאומיות.
  • מלחמת חורמה בהון השחור.

עקרונות  מנחים

  1. משרד הכלכלה הוא משרד מתכנן ומשרד האוצר הוא המבצע החלטות אלה.
  2. כלכלה של בעלי עניין: שמירה על עצמאות יצורית, חקלאית וכלכלית להבטחת אספקת המוצרים והשירותים במשק. קיום תחרות מצד אחד ,ושמירה על האינטרס של בעלי העניין מצד שני .
  3. החזרת האחריות הלאומית של המדינה לאזרחיה ע"י מניעת הפרטת שירותים חיוניים(חינוך, רפואה,  רווחה, דיור, מים ועוד).
  1. התמודדות עם משברים לאומיים ופריסת רשת ביטחון כלכלית לעסקים בישראל .
  2. השקעות בתעשייה, עסקים ופיתוח המשק: על מדינת ישראל לשמור ולפתח את הנכסים הלאומיים, תוך שמירה על כלכלת בעלי העניין שהם האזרחים.
  1. השקעת תקציבים להגדלת פריון העבודה. פיתוח החינוך הכלכלי, הטכנולוגי ומקצועות העתיד, תוך העמקת שיתופים בין מערכות החינוך והאקדמיה לצד המגזר העסקי .
  1. תכנית מתאר ארצית 2048 – כתכנון ארוך טווח, ומימוש תכנון טווח הזמן הקצר עד שנת 2028.
  2. תשתיות לאומיות ושירותים חיוניים במשק: התמלוגים המתקבלים מאוצרות הטבע הלאומיים יופנו לטובת קיום מיזמים חברתיים וחינוכיים לאומיים בשיתוף בעלי העניין.
  3. סנכרון בין מערכות המע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי.

כלכלה ויוקר המחיה

מדינת ישראל צריכה ויכולה להימנות בין המדינות המשגשגות בעולם, בעלת איכות חיים גבוהה שתהווה אלטרנטיבה עבור יהדות התפוצות. כיום, מדינת ישראל נמצאת במשבר כלכלי חריף עקב מגפת הקורונה. מאז ימי הנשיא רוזוולט והניו-דיל, למדנו שלא ניתן לפתור משבר כלכלי חריף באמצעות כלכלת שוק חופשית אלא נדרשת השקעה ציבורית מסיבית בפרויקטים תשתיתיים לאומיים. בנוסף, וללא קשר למשבר הנוכחי, יש להכניס ציבורים נוספים למעגל העבודה. כאשר החרדים, הערבים ושאר המיעוטים בארץ יתווספו לשוק העבודה, הם יהפכו מחברה צרכנית לחברה יצרנית ובכך יגדילו את הכנסות המדינה. על מנת להתגבר על המשבר ולהבריא את הכלכלה יש לפעול באופן הבא:                                                                                                                                                             

– מתן פיצוי לעסקים בגין ההוצאות הקבועות, בהתאם לירידה במחזורים (מתווה מלחמת לבנון השנייה/צוק איתן).

– מעבר למודל חל"ת גמיש בתקופות משבר. העברת כסף כמענק לעסקים בתנאי שימשיכו להעסיק עובדים, לפחות בחלקיות משרה.

– מתן הקלות בקבלת רישיון עסק, כך שהרישיון יוענק בכפוף לתצהיר החתום על ידי עו"ד וללא בירוקרטיה.

– מתן הקלות לעסקים בתשלומי ארנונה, שיותאמו למחזור העסקי ולא יוצמדו לשכר במגזר הציבורי כפי שקורה כיום.

– השקעה בקו רכבת שיקיף את עיר הבה"דים, ליקית, ערד ובאר שבע, כזה שיאפשר לתושבי האזור להגיע למרכז הארץ במהירות ובנוחות.

– הרחבת כביש 90 לכביש דו מסלולי לשני הכיוונים מאילת לקרית שמונה.

– מימוש תוכנית מיגון הצפון לאיומים ביטחוניים וסכנה מפני רעידות אדמה.

– העמדת הלוואות לכל העסקים והחברות, בסכום השווה לתזרים של ארבעת החודשים האחרונים של שנת 2019, לפי תצהיר רואה חשבון של כל חברה וחברה. החזר ההלוואות יחל מה-1 בינואר 2021 ועבור העסקים שלא יצליחו לחזור לגובה ההכנסות הרגיל בתקופה האמורה, יהפוך ההפרש למענק. גובה המענק יקבע לפי תצהיר של רואה חשבון של החברה על הפסד תזרימי בשנת 2020.

– חקיקת חוק בוררות חובה שיהווה אמצעי לפתרון סכסוכי עבודה במשרדי ממשלה, בחברות ממשלתיות ובתאגידים ציבוריים, כמו גם בקרב אנשי מקצוע כגון מורים ורופאים, שהכרזתם על שביתה טומנת בחובה השלכות המכבידות מאוד על כלל הציבור.

– דיור בר השגה – ישראל היא מהמדינות היקרות בעולם לרכישת דירה ביחס לשכר נטו הממוצע – וממוקמת במקום ה-75 מתוך 115 מדינות (כש-1 היא הזולה ביותר). אדם שמרוויח משכורת ממוצעת זקוק למשכורות של 19 שנים לרכישת דירה ממוצעת – פי 4.5 מאשר בארה"ב. אחד מהצעדים לפתרון: העדפה מתקנת לאזרחים ששירתו את המדינה בצבא ובשירות הלאומי-אזרחי, עובדים ומשתכרים (כושר השתכרות של שני בני זוג לפחות 125%), בדמות הענקת משכנתא לרכישת דירה ראשונה בגובה של 90%. מהלך כזה ירחיב את האופציות לזוג צעיר הרוכש דירה ראשונה ויאפשר להם לקנות דירות יד שניה, וליהנות מההטבה.

איזון כלכלה וחברה

  • חתירה לחברה המאפשרת שוויון הזדמנויות וקיום בכבוד לכלל האזרחים.
  • חתירה להקל את העומס הבירוקראטי.
  • שיפור בתהליכי קבלת השירותים והאינטראקציה בין האזרח לבין המוסדות.

 

דרכי מימוש האיזון:

  1. הבטחת הזכויות החברתיות כלכליות של כל האזרחים ובראשם הזכות לבריאות, לחינוך ולדיור. על המדינה לקחת אחריות לתחומים אלה .
  2. חזרתה של המדינה כשחקן פעיל בתחום הדיור ע"י בנייה והשכרה של דירות ציבוריות, הרחבה מאסיבית של היצע הדיור וסיוע לזוגות צעירים.
  3. חיזוק הרפואה הציבורית והנגשתה לכלל האוכלוסייה באופן שוויוני ושיפור המערכת. הגדלת המשאבים לבריאות ושיפור מעמדם של צוותי הרפואה.
  4. פתיחת מכרזים ציבוריים לכלל האוכלוסייה ומאבק במכרזים התפורים והסגורים בשירות הציבורי. ( יחשבו כשחיתות שלטונית לצורך ענישה) הדבר ימנע השחתה של השירות הציבורי ונפוטיזם. כמו כן, השבחת ההון האנושי בשירות המדינה ויעילותו להתמודד עם עולם המחר.
  5. צמצום פערי השכר בשירות הציבורי בין מקבלי השכר הנמוך לרמות הבכירות והבכירות מאוד המעמיקים את אי השוויון.
  6. חיזוק הפריפריה החברתית והגיאוגרפית וצמצום הפערים ביניהם. חיזוק הנגב והגליל כמשימה מרכזית לאומית ועידוד צעירים להתיישב שם. זאת על רקע העובדה כי ישראל היא מבין המדינות הצפופות ביותר בעולם המערבי ויש להיערך לכך בפיתוח מערכות להסעה המונית, אכיפת חוקי הבנייה והתכנון למניעת פגיעה באיכות החיים, טיפוח הירוק, היופי, קיימות וסביבה.
  7. צמצום הפרטות בתחומי החינוך, הרווחה והבריאות. המדינה תחזיר לידיה את האחריות לתחומים אלה עפ"י לוח זמנים ליישום .
  8. גיבוש תכנית לאומית להשקעה במחקר ובפיתוח ובבינה מלאכותית ולטפח את הפוטנציאל האנושי המוכשר בתחומי המדע והיזמות, כדי למנוע בריחת מוחות צעירים לחו"ל.
  9. טיפוח מדיניות ברורה התומכת בשוויון הזדמנויות הוגן עבור נשים בחברה הכולל: הרחבת מס לנשים עובדות, סיוע במעונות יום ומחיקת פערי השכר בין נשים וגברים .
  10. מאבק בלתי מתפשר בריכוזיות במשק. רפורמה במערכת הבנקאות והביטוח ופתיחתה לתחרות. כמו כן, יצירת התנאים להקמת בנק חברתי בישראל.
  11. התמודדות עם עולם העבודה המשתנה במהירות והיערכות לקראתם, שילוב אוכלוסיות חדשות בשוק העבודה. צמצום קצבאות הילדים והמרתם במתן תמריצים לעבודה כגון מס הכנסה שלילי .
  12. חתירה למערכת מיסויי צודקת ושוויונית.
  13. שיפור השירות לאזרח, שקיפות והעצמת החברה האזרחית .
  14. הגנה על זכויות הצרכן מקרטל של יצרנים ומשווקים ופתיחת השוק לתחרות כדי להוריד את יוקר המחייה .
  15. שמירה על העצמאים והשוואת התנאים לאלו של השכירים.
  16. הקלה בנטל הרגולטורי והבירוקראטי לעסקים, ומציאת דרכים יצירתיות להקלה במחנק האשראי.

הבטחת קיום בכבוד של אנשים עם מוגבלות

עוד בדו"ח שפורסם על ידי נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ב 2017 עולים פערים גדולים בין אנשים עם מוגבלות לבין אנשים ללא מוגבלות. מדברי הנציב עצמו: "בישראל 1.4 מליון אנשים עם מוגבלות, שהם כ 17% מכלל האוכלוסייה, 9% מקרב האוכלוסייה הבוגרת הם אנשים עם מוגבלות חמורה ו 13% הם אנשים עם מוגבלות מתונה. אנשים עם מוגבלות עובדים פחות, משכילים פחות, מרוויחים שכר נמוך יותר ומתקשים יותר לכסות את הוצאותיהם החודשיות. אנשים עם מוגבלות מדווחים לעיתים קרובות יותר על תחושת בדידות ועל היעדר חברים, ולשיעור גבוה יותר מהם אין על מי לסמוך בשעת מצוקה.

לתפיסתנו, הגורם המרכזי לפערים אלה הוא חסמים חברתיים. התנועה תקדם מדיניות, חקיקה והקצאת משאבים על מנת לשפר ולהיטיב את חייהם ואיכות חייהם של אנשים עם מוגבלות החיים במדינת ישראל, וזאת בכדי להביא לשילובם המלא ברשויות, בקהילה ובחברה, כזכות ולא חסד.

מטרתנו: חיים בכבוד ובשוויון זכויות והזדמנויות מלא לאנשים עם מוגבלות מלידה ועד זיקנה בתוך חברה ישראלית מכילה, נגישה ומשלבת, כמו גם פעולות בתוך החברה הישראלית, שקשורות בעיקר לחינוך ויצירת סביבות חינוכיות משלבות ומכילות.

 

עקרונות התנועה בנושא

  1. התנועה תומכת במאבקם של ארגוני הנכים להעלאת קצבאותיהם לחיים המאפשרים חיים בכבוד. הסכום ייקבע בהתאמה אינדיבידואלית על-פי צרכיו ותנאיו של האדם עם המוגבלות, אך לא יפחת ממינימום של 5,300 ש"ח לחודש ויתעדכן על-פי עליית השכר הממוצע במשק.
  2. התנועה תפעל לתיקונם של עיוותים בחקיקה ובתקנות הביטוח הלאומי העוסקים בקצבת השר"ם הלא מותאמת בשכר וזכויות העובדים הסיעודיים, הסכם הניידות המפלה בין מוגבלויות וגמלת הנכות גם לאנשים עם מוגבלות שהגיעו לגיל זקנה.
  3. פרק הדיור מטרתו לצמצם למינימום את הדיור בהוסטלים ובשולי החברה ולקדם פתרונות דיור בקהילה. יש לעשות הכל, לרבות הגדלת משאבים על מנת ליצור מנגנוני פיקוח שיוודאו שאין פגיעה וניצול של אנשים עם מוגבלות על ידי המסייעים והמטפלים בהם.
  4. מדינת ישראל חתומה על אמנות בינלאומיות של אנשים עם מוגבלות וזכויות הילד, אך עדיין מקיימת ומקדמת חקיקה הנוגדת אמנות אלה ומפלה בין ילדים ובגירים עם מוגבלות. התנועה תפעל להתאמת החוקים בהווה ובעתיד התואמת אמנות אלה.
  5. בסל הבריאות של מדינת ישראל ישנם חורים רבים, המפלים בין צרכים של ילדים ובגירים עם מוגבלות. התרופות, הטיפולים, הציוד הטכנולוגיות אינם מותאמים לצרכים של ילדים ואנשים עם מוגבלות – אלא מביאים למצבי אבסורד שבהם צריך להתאים את הילד או הבגיר למה שקיים בסל מה שלא בהכרח מתאים לו. התנועה תקדם מדיניות והקצאת שירותים בהתאם לצרכים ולא תיוגים רפואיים, מה שיאפשר גם מענה לכאלה החולים במחלות נדירות ואינם מצליחים להיכנס לקריטריונים של שום סיוע.
  6. משפחות של אנשים עם מוגבלות עומדות בפני אתגרים כלכליים, תעסוקתיים, נפשיים ולוגיסטיים מורכבים במיוחד. התנועה תקדם חקיקת חוק זכויות משפחות של אנשים עם מוגבלות אשר תכיר הן באחים הן בהורים, והן בתא המשפחתי בכללותו אשר תאפשר גם סיוע רפואי אם צריך, שיקום תעסוקתי להורים ותמיכה בחייהם ואיכות חייהם.
    בנושא זה יש גם לתת ביטוי ממשי לנתונים המראים על הקושי של משפחות בהעסקה מלאה של עובדים סיעודיים זרים למרות שהן זקוקות לסיוע כאוויר לנשימה ויש למצוא פתרונות יצירתיים כגון הכרה בבן משפחה כמטפל, עובדים ישראליים שהמשפחות לא חייבות לתת להם לינה או להיות המעסיקה שלהם, או עובד משותף לכמה משפחות ועוד.
  7. קידום הנגישות של ההשכלה הגבוהה לאנשים עם מוגבלות באמצעות השקעה ממשלתית בהתאמות הנדרשות של מוסדות החינוך האקדמיים. יצירת תמריצים לפתוח תוכניות לימודים המשלבות אנשים עם מוגבלות בתוכן.
  8. קידום התעסוקה השוויונית והמכבדת של אנשים עם מוגבלות וזאת בשלב הראשוני באמצעות תמריצים ותגמולים כגון הטבות במיסוי למעסיקים. צמצום הניצול של אנשים עם מוגבלות בתעסוקה בדמות "מפעלים מוגנים" והעברתם למסלולים של שכרי מינימום מותאמים.
  9. אכיפה וקידום הנגישות בכל המרחב הציבורי. אנשים עם מוגבלות מתקשים לקיים חיי פנאי בגלל שהמרחבים הציבוריים בכללותם ומרחבי הפנאי בפרט אינם נגישים ויש לפעול הן באמצעות אכיפה והן באמצעות הקצאת משאבים להנגשת המרחב הציבורי.

 

הבטחת נגישותה, פעילותה ומעורבותה החברתית, תרבותית, והתעסוקתית של אוכלוסיית הנכים בישראל ותתמוך בחקיקת חוקים מקדמים ובאכיפתם להעצמת חוסנם הכלכלי ומעורבותם בחברה.

הבטחת קיום בכבוד של אזרחים וותיקים

האזרחים הותיקים הם נכס חברתי מהמעלה הראשונה, ותרומתם להקמת המדינה, בנייתה ובטחונה – לא יסולאו בפז. התנועה תפעל למען האזרחים הותיקים, ניצולי השואה, הנכים, האוכלוסייה החלשה, כולל המיעוטים כדי לשפר מצבם בכל תחומי החיים, ולהחזרת כבודם ומעמדם. התנועה תיזום חקיקת חוקים ותקנות כדי להקל, לשפר ולהיטיב את תוחלת החיים במדינת ישראל, ברשויות, בקהילה ובחברה.

התנועה עם האזרחים הוותיקים יפעלו למען:

  1. העלאת קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי והצמדתה לשכר הממוצע במשק.
  2. ידע כל אזרח ותיק שהגמלה שלו מובטחת.
  3. הנהגת מדד סל קיום לאזרחים ותיקים שיביא בחשבון מרכיבים רלבנטיים לאזרחים הוותיקים כגון: הגדלת מרכיבי הבריאות, הרפואה, התרופות והמכשור הרפואי, המזון ותוספי מזון וצרכים סיעודיים וצרכים אישיים כמו שיניים, משקפיים ומכשירי שמיעה. מדד סל הקיום צריך לכלול גם את מרכיב הדיור.
  4. הנהגת ביטוח רפואי וביטוח סיעודי קבוצתי לאזרחים ותיקים ולהארכת תוקף הפוליסות הקיימות.
  5. הפחתת דמי הניהול המנוכים מכספי החסכונות בקרנות הפנסיה והתגמולים ולקבוע שיעור אחיד לדמי הניהול.
  6. הכרה בהוצאות רפואיות לצורכי מס הכנסה.
  7. הגדלת ההשתתפות בדיור מוגן ובניית מרכזי מגורים בתוך הקהילה לאוכלוסייה החלשה, תחת פיקוח ממשלתי הדוק על מוסדות אלו.

 

אמנת זכויות וחוק יסוד לאזרחים הוותיקים, הנכים וניצולי השואה בישראל

  1. חקיקת חוק יסוד – בדבר מעמד האזרחים הותיקים, הנכים וניצולי השואה בישראל. קביעה מפורשת בחוק כי בני אוכלוסיה זו זכאים וראויים לכבוד ולהערכה, על פועלם לביצור המדינה תוך הענקת זכויות מוחשיות כמפורט להלן.
  2. מיצוי זכויות פעיל – חיוב בחוק רשויות ציבוריות, למתן מידע וזכויות אוטומטי, שמגיעים לזכאים מתוקף חוק או תקנות.
  3. הפעלת חוק סיעוד ממלכתי תוך קביעת זכויות סיעוד אוניברסליות ללא מבחני סיעוד משפילים. הרחבת והגדלת חוק סיעוד ממלכתי.
  4. התאמת מערכת הבריאות לאזרחים הותיקים – יצירת מערכת הולמת לאוכלוסייה זו, לנכים ולניצולי השואה, בקופות החולים תוך הבניית רפואה מתאימה לאנשים מבוגרים.
  5. יצירת סל הנחות לאזרחים הותיקים – יש לעדכן את סל ההנחות לאזרחים ותיקים, זאת, על ידי חידוש וריענון סל ההנחות לכל אזרחי ישראל.
  6. יצירת מסגרות לתעסוקת לאזרחים הותיקים – היות ורבים מהאזרחים הותיקים זקוקים להשלמת הכנסה, יש ליצור תנאים להעסקתם גם לאחר גיל הפרישה, ויש ליצור מסגרות מדינתיות בנדון.

הבטחת מקומם של אזרחים בוגרים, מגיל 60 ומעלה, במערך ובמארג החיים החברתיים    הפעילים והכלכליים, ודאגה לזכותם לביטחון רפואי וסוציאלי מהיותם "קבוצת סיכון" מאז משבר הקורונה. כמו כן, הבטחת "חיים בכבוד" של אזרחים ותיקים וניצולי שואה תוך כדי הגדלת קצבאות זקנה, עידוד בנייה והפעלה של בתי דיור מוגן ובתי חולים סיעודיים במקביל ליצירת פתרונות כוח אדם (מטפלים, בניית תכנית כלל מערכתית לסיוע במימון לגיל השלישי ויצירת הקלות בתהליכים בירוקרטיים ומנגנוני סיוע למשפחות מטפלות).

 

נפגעות ונפגעי תקיפה מינית

הביטוח הלאומי אינו טורח ליידע את הציבור שניתן לקבל קצבת נכות בגין פוסט טראומה מתקיפה מינית. מי שבכל זאת שמע/ה על האפשרות הנ"ל ומגיש/ה את טופס הבקשה מספר ימים מעל גיל הפיכתו/ה לאזרח/ית ותיק/ה – נדחה/ת ע"י הביטוח לאומי.

האם גיל הפרישה מרפא באורח פלא את הפוסט טראומה?

התנועה מתחייבת לפעול לתיקון העוול כלפי נפגעי ונפגעות תקיפה מינית.

 

  • קידום ייצוג שווה לנשים בכול מוקדי קבלת ההחלטות הן בחברות ממשלתיות, ציבוריות והן בחברות פרטיות, שכר שווה לנשים וגברים, טיפול באלימות כלפי נשים, ביסוס הגנה משפטית לנשים ויצירת מנגנוני אכיפה בחוק, מניעת הדרת נשים אשר מובילה לאפליה וקידום חוק חינוך לגיל הרך וטיפול באוכלוסיות מוחלשות.

שוויון זכויות לקהילה הגאה

תנועת האזרחים רואה במתן שוויון הזדמנויות ערך יסוד בסיסי ותומכת בחברה הישראלית ובכללה גם לקהילה הגאה.

כפועל יוצא מהגדרת מתן שוויון הזדמנויות, האזרחים תומכים הן בתיקון חוק הפונדקאות והן בהשלמת התיקון לחוק הפרשנות, תיקון הקובע כי בכל מקום בדין הישראלי שיש בו התייחסות לאיסור אפליה יתווסף האיסור על אפליה מטעמים של נטייה מינית או זהות מגדר. באופן זה לא יהיה צורך בעתיד לשנות כל חוק בנפרד.

אחריות לדורות הבאים

  1. מפעל הזנה לכל ילדי ישראל מגן ועד תיכון.
  2. ביטול שכר לימוד לתואר ראשון ולהנדסאים.
  3. טיפוח הנגב והגליל ועידוד צעירים להתיישבות באזורים אלה.
  4. טיפוח מנהיגות מכוננת למאה ה- 21 בעלת תחושת ייעוד לטווח ארוך.
  5. עידוד השירות בצה"ל של ערבים וחרדים ועידוד השירות האזרחי.
  6. הפיכת ישראל לחברת ידע לומדת. פעולה נגד הדרדרות לחברת הימורים. טיפוח ערכי טוהר הנשק והמוסר החברתי.
  7. ביטוח לאומי:

-הפסקת תשלומי קצבאות ילדים להורים ביולוגיים שילדיהם גדלים במשפחות אומנה / פנימיות והעברתם לחיסכון לכל ילד.

– אחריות על חיסכון לכל ילד לילדי פנימיות ואומנה / על ידי אנשים מבינים בכלכלה ולא על ידי הוריהם.

– סינכרון בין ילד שהוצא מביתו לזכויותיו בביטוח לאומי באופן אוטומטי, מבלי צורך בתחנונים, מבלי שיפספס את הזכויות המגיעות לו.

– דחיית תשלומי ביטוח לאומי לצעירים שגדלו בפנימיות ולא מתגייסים – כיום הבחירה היא בין אוכל לבין תשלום.

– שוברי תשלום שיגיעו לפנימיות ולא לבתים הביולוגים שגם כך הם לא נמצאים בהם.

הפעלת תכנית לאומית לקידום כלכלי של צעירים וצעירות ומימוש עצמי בתחומי חיים  מרכזיים: בריאות, חינוך, תעסוקה, דיור. הקמת קבינט צעירים לפיתוח מענים לצרכים הייחודים של חברת הצעירים אזרחי ישראל. הקבינט יקיים פעילות מחקר מקיפה ומעקב אחרי יישום המענים תוך מתן סדרי עדיפויות ותכנית חומש.